Uutisia seurakunnasta
Uusi valtuusto kaudelle 2020-2023
3.11.2019
Vaalilautakunta on saanut ääntenlaskennan päätökseen ja kauden 2020-2023 valtuuston muodostavat seuraavat henkilöt aakkosjärjestyksessä:
Alexandra Belova
Vera Borodulin
Gleb Buravikhin
Marju Haltola
Tanja Kettunen
Elena Shorokhova
Pertti Westman
Outi Ylinen
sekä Loviisan edustajana Johnny Haataja
PSHV:n toiminnanjohtaja Soili Penttonen vieraili Kotkassa
1.11.2019
Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunnan toiminnanjohtaja oli Kotkassa kertomassa 134-vuotiaan, kirkkokuntamme vanhimman, järjestön toiminnasta tiistaiseuran kutsumana. Veljeskunnan toiminta muodostuu pääosin alaosaistoista, joita meidän seurakunnassamme on tiistaiseura, kirkkokuoro ja Kotkan Pyhän Nikolaoksen yhdistys. Veljeskunta järjestää omat vuosijuhlat ja Trifonin pyhiinvaelluksen vuosittain.
Mukana Soilin esitelmää oli kuuntelemassa niin oman kuin naapuriseurakunnan väkeä. Soili puhui paljon rajat ylittävästä yhteistyöstä kirkon sisällä. Veljeskunta tekee paljon yhteistyötä Filantropian, eri seurakuntien, ONL:n ja piispojen kanssa.
Neuvoston päätöksiä
14.9.2019
Lappeenrannan ja Kotkan neuvostot pitivät yhteisen kokouksen Lappeenrannassa 15.9.2019. Käsiteltävinä asioina olivat mm. uuden seurakunnan visuaalinen ilme ja valokuvaaminen seurakuntien tapahtumissa. Lisäksi kirkkoherra toi neuvoston tietoon ajankohtaisia asioita.
Kirkon tietosuojavastaavalta on saatu ohjeistus kirkoissa kuvaamiseen ja tätä ohjeistusta noudatetaan sekä Kotkan että Lappeenrannan kirkoissa.
Uskonnonharjoittaminen kuuluu yksityissuojan piiriin ja vaikka kirkko on julkinen tula, on se myös seurakunnan hallinnoima ja määräysvaltaan kuuluva rakennus. Näin ollen seurakunta yksiselitteisesti kieltää kuvaamisen kirkoissa ja seurakunnan tilaisuuksissa. Kuvia saa ottaa vain seurakunnan (kirkkoherra tai toimittava pappi) luvalla erityisissä tilaisuuksissa tai seurakunnan käyttöön.
Mikäli kuvia otetaan papin luvalla, on noudatettava seuraavia periaatteita:
- jos kirkossa kuvataan, on tämä ilmoitettava selkeästi erikseen, jolloin kirkossa osoitetaan paikka, jossa sellaiset, jotka eivät kuviin halua, voivat olla ilman pelkoa kuvattavaksi joutumisesta
- ehtoollista ei saa kuvata ollenkaan
- toimittavaa papistoa saa kuvata
- kuoroa saa kuvata vain, jos kuorolaisilta on siihen suostumus
- lapsia kuvatessa pitää olla vanhempien suostumus
- kasvoja ei saisi näkyä
Näin ollen kirkossa saa kuvata ennen palvelusta ja palveluksen jälkeen esimerkiksi ryhmäkuvia, jolloin on helppoa valita, tuleeko mukaan kuvaan vai ei. Samat periaatteet koskevat siis sekä kirkkoa että seurakuntasalia.
Neuvoston päätöksiä 25.3.2019
24.3.2019
Tilinpäätös
Seurakunnan neuvosto kokoontui Marian päivän iltana. Kokouksessa keskusteltiin vuoden 2018 tilinpäätöksestä ja todettiin sen olevan vajaan 45 000€ ylijäämäinen, koska palkkakuluissa on säästetty paljon olemalla ilman vakituista pappia. Tilinpäätös viedään valtuuston hyväksyttäväksi.
Kirkkokahvit
Kirkkokahvien järjestelyistä nousi paljon keskustelua. Kirkkokahvit ovat perinteisesti seurakunnissa vapaaehtoisten toimijoiden järjestämiä ja niiden tulot on käytetty joko oman pyhäkön hyväksi tai muihin hyväntekeväisyystarkoituksiin. Kirkkokahvien tarkoitus on olla seurakunnissa yhdistävänä tekijänä ja sosiaalisen kanssakäymisen muotona. Kokouksessa päätettiin, että kirkkokahveja saa edelleen järjestää vapaaehtoisvoimin ja paikkana on Nikolaos-sali ellei se ole varattu muuhun käyttöön. Kirkon eteiseen järjestetään lista, josta vapaaehtoiset järjestäjät varaavat listaan omat kahvitusvuoronsa. Vapaaehtoista maksua saa kerätä, mutta kohde on ilmoitettava selvästi. Tarjoiluissa tulee ottaa huomioon kirkon paastoajat ja noudattaa paastoa tarjoiluissa. Seurakunta tarjoaa aina Reilun kaupan teet ja kahvit sekä gluteenittomat ja maidottomat tuotteet. Kirkkokahvien yhteyshenkilönä toimii kanttori. Hänen tehtävänsä ei ole järjestää kirkkokahveja.
Vuokralle tarjotaan
Pappilan taloa kunnostetaan vuokrattavaksi ja sieltä vapautuu piakkoin kaksi asuntoa vuokralle.
Kirkon remontti
Kirkon remontteja jatketaan. Kirkollishallitukselta on anottu avustusta korjaukseen ja edelliseltä toimintavuodelta on jäänyt ylijäämää, jota voidaan käyttää kirkon kuntoon saattamiseksi.
Pieni kellojensoittoteline
Seurakunnalle on tarjottu mahdollisuutta lunastaa kirkossa jo hetken aikaa säilytetyt pienet kellot telineineen omaksi. Kelloja voidaan käyttää soitto-opetuksessa ja konserteissa. Seurakunta ostaa 3.500 eurolla kellotelineen kelloineen ja esittää toimintapiireille, että ne osallistuisivat myyjäisillä ja muulla rahankeruulla hankkeen tukemiseen.
Valokuvaaminen kirkossa
Neuvosto kävi yksimielisen keskustelun valokuvaamisen kieltämisestä kirkossa. Kirkossa ei saa tästä eteenpäin ottaa valokuvia kuin erillisluvalla. Ihmisillä on oikeus yksityisyyteen myös jumalanpalveluksissa. Seurakunnassa on noudatettava tietosuojalakia ja turvallisuusmääräyksiä. Häissä ja hautajaisissa valokuvaamisesta on hyvä keskustella niin läheisten kuin papin kanssa etukäteen. Seurakunnan juhlissa kuvaaminen on sallittua erillisellä luvalla.

Blini-ilta perjantaina 1.3.2019
2.3.2019
Seurakunnan vapaaehtoistyö järjesti maksullisen blini-illan perjantaina laskiaisviikolla. Ahkerin talkoolainen ehti valmistella seurakuntasalia, taikinoita ja tarjottavia pitkälle kolmatta päivää. Perjantaina blinejä paisteli ja muita tarjottavia valmisteli viiden ihmisen porukka.
Blinit maistuivat noin 50 ihmiselle. Osa osti annoksen kotiinvietäväksikin. Kiitämme kaikkia illan osallistujia ja mahdollistajia. Tuotto käytetään kirkon hyväksi.

Työsuhde päättyy
12.2.2019
Kirkkoherra Alexander Hautamäen työsuhde Kotkan ortodoksiseen seurakuntaan päättyy 29.5.2019. Sijaisena toimii kirkkoherra Timo Tynkkynen.

Vapaaehtoisten keskustelu- ja suunnitteluilta 15.1.2019
14.1.2019
Seurakunnan vapaaehtoistoimijoita kokoontui yhteen pohtimaan kevään toimintaa ja sopimaan yhteisistä toimintatavoista. Suunnitteilla on kerhojen ja toimintapiirien lisäksi mm. perinteinen blini-ilta, yhteisruokailuja ja muutama lastentapahtuma. Näistä tiedotetaan myöhemmin lisää. Jos vapaaehtoistyö seurakunnassa kiinnostaa, ota rohkeasti yhteyttä esimerkiksi Kati-kanttoriin.

Seurakunnan joulujuhla 12.12.2018
11.12.2018
Seurakuntalaiset kokoontuivat Nikolaos-salille seuraamaan lasten joulukuvaelmaa ja Lucia-kulkuetta.
Kirkkokuoro aloitti juhlan laulamalla joulun ajan kirkkoveisuja.
Kati-kanttori oli valmistellut jouluevankeliumin esittämisen lasten kanssa. Esitys alkoi Jouluyö, juhlayö - laululla ja jatkui hienosti niin vauvan laskemisella seimeen kuin kolmen kuninkaan saapumisella. Muistimme myös pyhää marttyyri Luciaa ja lopuksi lapset esittivät Tonttujen joulyön ennen puurolla ja joulutortuilla herkuttelua. Lopulta myös pyhä Nikolaos löysi paikalle ja jakoi lapsille pienet paketit.

Jarko Häkkinen - uusi kiertävä uskonnonopettajamme
6.12.2018
Kotkan kaupunki palkkasi elokuussa kaupunkiin uuden uskonnonopettajan. Osalle perheistä hän ja hänen vanha autonsa on jo käynyt tutuksi. Jarko kertoo itsestään:
Olen Jarko Häkkinen, kotoisin Mikkelin maalaiskunnasta. Nykyisin asun Anttolassa, Mikkelin kupeessa sekin. Liityin ortodoksiseen kirkkoon lukion jälkeen, olen siis sukumme ensimmäinen ortodoksi moneen vuosisataan. Mikkelin seudullahan toimi aikoinaan ortodoksinen seurakunta, ja he olivat kaukaisia esi-isiäni. Tavallaan siis palasin isieni uskoon. Armeijan jälkeen menin Joensuuhun opiskelemaan ortodoksista teologiaa ja valmistuin opettajaksi, sivuaineina historia ja filosofia. Vaimokin sieltä löytyi. Valmistuttuani sain töitä Mikkelin seurakunnan alueelta. Kiertelin siis koko etelä-Savon alueella, mikä teki kokonaisuuden aika risaiseksi. Toisinaan ei edes päätoimisuus tullut täyteen, mikä teki taloudellisen tilanteemmekin varsin heikoksi. Siksi päätin hakea töihin Kotkaan. Perhesyistä asun edelleen Anttolassa. Työ on kuitenkin nyt helpompaa, vaikka matkoihin menee paljon aikaa. Opetustyö on Kotkassa siinä mielessä erilaista, että maahanmuuttajien osuus oppilaista on huomattavasti suurempi. Ryhmätkin ovat pääasiassa suurempia. Silloin kun vielä ehdin jotakin harrastaa, harrastin historiaa, käsitöitä, reserviläistoimintaa, kirjallisuutta, antiikkia, musiikkia, y.m.s. Minua nimittäin kiinnostaa kaikki paitsi urheilu. Jos tuntimääräni vakiintuu riittävälle tasolle, aion jäädä paikkakunnalle pysyvästi, joskin yöt käyn edelleen nukkumassa Anttolassa perheeni kanssa. (vaimo ja kaksi lasta - vanhin on jo maailmalla)

Metropoliitta Ambrosiuksen yleisöluento
2.11.2018
Korkeasti pyhitetty metropoliitta Ambrosius toimitti liturgian Karjalan valistajien juhlapäivänä yhdessä isä Jukan kanssa. Palveluksen jälkeen tarjottiin kirkkokahvit ja isä esipaimen piti esitelmän seurakuntien tulevaisuudesta peilaten menneisyyden kautta.
Kiitämme isä esipaimenta vierailusta ja toivotamme tervetulleeksi uudelleen!

Hautausmaan kappelin siunaaminen uudelleen käyttöön
18.9.2018
Kesän aikana hautausmaan kappelia on kunnostettu ja lauantaina 6.10. kello 10 kappelissa toimitetaan vedenpyhitys ja tila siunataan uudelleen käyttöön. Pyynnöstä haudoilla toimitetaan litanioita.


Arkkipiispa Leo vieraili Kotkassa 22.2.2018
21.2.2018
Arkkipiispa Leo keskusteli luottamushenkilöiden kanssa seurakunnan asioiden hoitamisesta. Arkkipiispan lisäksi vieraana oli kirkkokunnan lakimies Jari Rantala. Läsnä olivat vt khra isä Timo Tynkkynen, valtuuston puheenjohtaja Pertti Westman, sekä neuvostosta Lars Forsman, Anne Jurvanen, Esa Terviö, Marja-Liisa Jenu ja Outi Ylinen sekä ruoan tilaisuuteen valmistanut valtuuston jäsen Vera Borodulin.
Arkkipiispa kertoi jämäkästi kirkkoherra Hautamäen tilanteesta ja antoi toivoa asioiden selkiytymisestä. Isä Timo hoitaa kirkkoherran tehtäviä kesään asti. Keskustelussa sivuttiin seurakunnassa ilmenneitä ongelmia, mutta todettiin yhteishenki tarmokkaaksi ja hyväksi.
Seurakunnalle on myönnetty 100 000e korjausavustusta kirkon kunnostukseen, joten kiinteistölautakunta pääsee vihdoinkin töihin. Kirkosta on tehty vuonna 2015 kuntoarvio, jonka mukaan remonttia lähdetään tekemään vuoden 2018 aikana.
Keskustelutilaisuuden jälkeen neuvosto piti kokouksen, jonka pöytäkirja julkaistaan tarkastuksen jälkeen.

Seurakunnan tarkastus on toimitettu
17.12.2017
Kotkassa toimitettiin viikonloppuna seurakunnan tarkastus metropoliitta Ambrosiuksen johdolla. Tarkastus aloitettiin jo toukokuussa, kun kirkollishallituksen edustajia kävi tutustumassa seurakunnassa toimintoihin ja käytänteisiin.
Viikonlopun aikana esipaimen tapasi tiedotusvälineiden edustajia, osallistui neuvoston kokoukseen ja tapasi luottamushenkilöitä.
Seurakunnan nykyisistä ongelmista puhuttiin avoimesti ja suoraan. Luottamushenkilöt olivat huolestuneita nykyisestä tilanteesta ja monista ongelmakohdista puhuttiin avoimesti.
Esipaimen esitti vahvan vetoomuksen sen puolesta, että perättömien huhujen ja juorujen levittäminen lopetetaan. Hän totesi, ettei tällä hetkellä ole näyttöä taloudellisista väärinkäytöksistä ja vaikka hallintoa on hoidettu löperösti, niin varsinaisiin rikoksiin ei ole syyllistytty. Kymen Sanomissa julkaistiin sunnuntaina laaja artikkeli seurakunnan nykytilanteesta jossa metropoliitta valottaa tilannetta.
Sunnuntaina pyhän Nikolaoksen kirkossa toimitettiin piispallinen liturgia, jonne osallistui metropoliitan ohella useita pappeja. Paikalla olivat kirkkoherran sijaisuutta hoitava Ville Kiiveri, Pokrovan yhteisön isä Hariton Tuukkanen ja pappismunkki Foma. Mukana olivat myös Joensuun seurakunnasta isä Raimo Sissonen. Liturgiassa vihittiin diakoniksi TM Vladimir Sokratilin Helsingistä ja alidiakoniksi lukija Yrjö Palviainen Kouvolasta.
Seurakunnan tarkastusraportti toimitetaan seurakuntaan ensi vuoden alussa ja luottamuselimet käsittelevät sitä myöhemmin kokouksissaan.